Datorernas MacGyver

Förre! Rejäl sprucken plast.
Efter! Ihop limmad och åtgärdad. Man få givetvis tar det lite försiktig efter såna här reparation, men man slipper slänga en fungera dator.

Kom du ihåg 80 talserien MacGyver, karaktären som kunde bygga en helikopter med 2 pinnar. MacGyver gav upphov till begreppet MacGyverism, dvs Det har sagts att ”det fanns inga situationer som inte gick att lösa med en schweizisk armékniv, silvertejp och en gnutta genialitet”, så är det även här.  Om förutsättningar är dom rätta, så går det oftast lappa och laga datorn.

 

Gamla hårddiskar till ny hårddisk

Hårddisken på bilden ovan är en så kallad PATA eller IDE disk en typ av hårddisk som var vanlig i datorer ifrån 1992 till 2 004.

Har du ett gäng gamla datorer, som ligger och skräpa. Då kan vi kopiera ut innehållet åt dej till en modern hårddisk, innan du kör datorerna till elektronik återvinningen.

Plocka ut SMS ifrån telefon

Skälen kan vara många att man ibland villa plocka ut hela SMS trådar ifrån en telefoner och ha dem på papper.

Vi har programvara och kunskap för dej som behöver den här typen dokumentation.

Pris 300:- 

Vi  på Datorhjälp har alltid tystnadsplikt.

Kom du ihåg zip disketterna?

Zip disketter ifrån kund påse. 

Kom du ihåg Zip disketterna som kom i mitten av 90 talet? Den första varianten rymde hela 100 MB ( senare kom även 250 MB och 750 MB )  jämförelse emot en vanlig 3,5″ Diskett som rymde bara 1,44″ ( Fanns varianter på 3,5″ disketter som rymde 2,8 MB men dom var ovanliga ) .

Sedan kom den brännbara CDROM skiva som rymde 650 MB och senare DVD, idag är det USB minnen som har tagit över som flyttbart media.

Vi på Datorhjälp har en ZIP Enhet, om så önskar så kan vi hjälpa Er att flytta över data ifrån äldre ZIP Media till USB.

 

En villa någonstans i Bromma har idag fått bätttre WiFi.

Ytterligare en villa ägare som har slitit sitt hår, hur får man WiFi hela i villan?

Många har försökt med olika typer produkter som finns och har funnits på marknaden. Resultatet är de gamla vanliga, det fungera så där ett tag och sedan börja det krångla. Dessutom har traditionella produkter man köper för några 100 lappar ingen sömnlöshet, så man kan inte vara på samma WiFi nätverk i hela huset.

Vår lösning att installera ett så kallat MESH nätverk. Vi har installerat den här lösningen i ett flertal bostäder som har stora bostadsytor, det har fungerat bättre än vänta.

WiFi är radiovågor, radiovågor är som vatten dom tar den vägen det kommer fram på. Byggnads material och annat spela självklart roll.  Stenhus som har tjocka väggar ge sämre täckning än trähus.

Eftersom det finns juridiska begränsningar på hur stark uteffekt det får vara på wifi, så är det här den bästa lösningen som finns idag, om man inte vill dra kabel.

Idag är flera produkter uppkopplade till WiFi, allt ifrån badrumsvågen , TVn, telefoner, paddor, kameror, fjärrströmbrytare, datorer osv.

Skall man t.ex ha TV i ett rum där de inte finns antenn till och den vanliga bordsantenn fungera dålig, då kan t.ex Chromecast vara ett utmärkt alternativ.

90 talet ringde och ville ha sin data tillbaka

Då finns Datorservice Bromma på Orrspelsvägen 13 …

Filer ifrån Windows 98 är inga problem att plocka ut ifrån gamla härken till datorer. Hårddisk modellen ovan kallades för bigfoot tillhörde lågpris segmentet.

Hårddisken kunde lagra 6 GB data. Detta är dock inte den äldsta datorn vi har plocka ut innehåll ifrån, för några år sedan fick vi en Commodore PC20-II ( Tidig 90 talet ) dator, den hade så kallade RLL hårddiskar. Någon gång runt 1992 gick man över ifrån RLL till IDE standaren. RLL hårddiskar kännetecknas av dom har 2 kabla istället för 1 som IDE har.

Den första hårddisken som undertecknad ägde var en Atari SH205 som hade seagate ST225 i sej( 20 MB lagring ) som disk i sej. 20 MB på den här tiden var stora mängder.

HP mini

På bilden ovan ser vi en dator typ som var vanlig innan iPaden intåg på marknaden. En så kallad Netbook, Tyvärr vara många modeller väldig klent utrustade med lite minne och en kraftlös CPU. Microsoft fick tom återlansera Windows XP eftersom netbook var för svaga att dra runt Windows Vista.

Men varför slänga något som fungerar? Installerade Ubuntu 18.04 på denna maskin ovan, den var inte snabb. Men det gick använda för att lyssna på Sverigesradio med en batteritid på 13 timmar , så kan även gamla hårdvara användas till något vettig.

Skall nu pröva denna maskin med lUbuntu istället. Lubuntu är en lättvikts version av ubuntu, som kan användas för att köra på äldre.