Retrodator nr 1 : Amiga 500

Om man tycket att den Windows 98 som nämns i förra inlägget var gamla. Så kommer här datornas dator.

Ovan ser ni innanmäted på en Amiga 500. Datorn släpptes 1985, var den dator som lärde en hel generation att knacka kod. Amiga var en dator som var långt förre sin tid, den hade multitaskade OS och en grafik som få kunde mäta sej med vid den här tidpunkten. Amiga blev stor som semi proffs dator inom video produktion.

Windows 98

När man åker ut till folk och ge dem datorhjälp i hemmet kan man ibland springa på lite udda case. Nedan ser ni en dator ifrån 95 och en maskin av lite nyare årgång. Kunden vi hjälpte i det här uppdraget hade en 20 år gamla dator. Att plocka ut information ifrån en dator som har ett Windows som knappt vet vad USB är, är en utmaning,

Men med lite uppfinnings rikedom så gick det att lösa.

Ovan ser ni hur kopiering av data ifrån en win 98 dator till USB minne sker.

Tidsåtgång 2 Tim a 295:- efter RUT

Gamla XP dator?

Ovan ser ni en XP dator, troligen skulle den åka till skroten, att installera Windows 10 på den är dyrt , men att installerade Ubuntu på den och vips förlänger man livet på datorn några år till.

Perfekt streaming dator för Netflix eller Drutten & krodillen på Bolibompa.

Kostnad 600:- inkl. Moms

Din iMac kan bli snabbare

Snabbare mac
Så här ser en imac av 2010 års modell ut innantill.

innetill

Har du en iMac av 2010 års modell? Tycker du den börja bli seg? Men du vill ändå inte skrota datorn? Faktum är iMac är fortfarande en bra dator, skärmen på iMac 27″ var för sin de bästa, håller en hög standard fortfarande.

Genom att byta ut den mekaniska hårddisken på din dator, så får du en snabbare maskin.

Gamla hårddiskar

old-hdd
På bilden ser vi en gamla PATA hårddisk. PATA var en standard som satt i datorer ifrån ca 1993 och till 2004 , därefter tog SATA.

Ett uppdrag vi bruka utföra är folk kommer in med gamla datorer, sedan plocka vi ut innehållet från dessa datorer och lägger dem på en modern extern hårddisk.

Den mest udda  uppdraget vi har utfört var att plocka ut ifrån en Commodore PC 10 som hade RLL Hårddisk ( 2 st parallella kablar ) och det gick bra det också, förutom att vi fick köpa ett kontrollerkort på Ebay ifrån latin Amerika och sedan hitta en dator som har ISA platser.

En Svensk tiger..

raderad-hdd
I Datorhjälp verksam får vi  hårddiskar över ifrån klienters dator, innan vi slänger någon hårddisk eller lägger undan dem i förvar, så förstör vi information på hårddisken.Här på bilden ser vi hur radering hårddiskar pågår.

Under andra världskriget så hade man kampanjer ifrån statsmakten sida att man skulle tiga, därav lanserade symbolen en Svensk tiger, dvs spioner la pussel och man skulle behålla sin bit.

Idag är detta åter aktuellt budskap, din gamla trötta dator som du lämnar in på elektronik återvinning kan innehåller massor med personlig information som kan användas till olika onda syften.  Ett tips att förstöra innehållet på hårddisken innan skrot.

I vår verksamhet får vi massor med hårddiskar över, visst vi skulle kunna dra en hammare genom dem och sedan slänga dem, men  detta är synd ur miljösynvinkel, så vi radera diskarna genom först fulla dem null bytes och sedan fulla disken med random data, sedan fuller vid om null bytes ingen.

Snabbare iMac

Snabbare iMac

På bilen ovan se Ni en äldre iMac den är utrustad med en Intel Dual Core , idag en ganska gamla dator. Men imac har den fördelen att dom premium , dom är byggda med bra ljud, bra skärm och dom är vackra att se på.

Vi stoppade in en dator SSD disk i datorn ovan och den bli MYCKET snabbare, badbolls snurr uteblev och datorn kan användas i några år till, bra för plånbok och bra miljö.

Datorhjälp har lång erfarenhet av Mac. Så vi kan hjälpa Er med att få den snabbare och rensa bort gamla data. Du vet om vår tjänst Datorhjälp Hemma som gör att du kan få hjälp i hemmet med 50% RUT Avdrag.

 

Plocka ut data från trasig macbook air

Macbook AIR SSD
Macbook AIR SSD

På bilden ovan ser Ni 4 st SSD diskar, det är olika generationer av Macbook AIR hårddiskar. Beroende på vilken års modell man har av sin Macbook Air, så är de lite olika kontakter på chipet.

Datorhjälp kan givietvis hjälpa Er att kopiera data ifrån Er trasiga Macbook Air.