Retrodator nr 1 : Amiga 500

Om man tycker att den Windows 98 dator som nämns i förra inlägget var gammal, så kommer här datorernas dator. Den här väninnan är ett stycke datorhistoria. Utrustad med 8 Mhz 68000 , 512 KB RAM och grundmodellen hade endast diskettstation.

Vi på datorhjälp håller mest med PC och MAC, men det händer ibland att vi springer på lite udda projekt.

Ovan ser ni innanmätet på en Amiga 500. Datorn släpptes 1985, var den dator som lärde en hel generation att knacka kod. Amiga var en dator som var långt före sin tid, den hade multitasking OS och en grafik som få datorer kunde mäta sig med vid den här tidpunkten.

Både IBM PC och Apple hade vid den här tidpunkten enkla OS som MS DOS och Mac OS, som bara klarade av att köra ett program åt gången.  Apple Macintosh hade t.ex bara svartvit grafik i ursprungsmodellen.

Då kom Amiga som en uppstickare från Commodore, med bra grafik, ljud och ett operativsystem som var mer utvecklat än det som fanns på PC och Mac vid den här tidpunkten.  Framförallt priset, Amigan var tekniskt bättre än IBM PC , den kostade 1/4 del av vad en PC kostade vid den här tidpunkten.

Amiga blev snabbt en drömdator för många tonårspojkar, det utvecklades en kultur att skriva så kallade Demos (Demos är små program där man pressar det yttersta ur datorn i form av grafik och ljud, detta fostrade en generation av programmerare). Om dagens ungdomar åker på Dreamhack, så åkte generationen som växte upp med den här datorn på så kallade copy party senare döptes det om till Demoparty, dvs datorintresserade från hela landet träffades på någon skola i t.ex Härnösand, man var där i 2-3 dygn, drack en massa coca cola, åt pizza och nördade ner sej i att knacka kod, umgås spela spel,  pirat kopiera program osv.

Amiga blev stor som semi proffs dator inom video produktion.

Självklart har vi på Datorhjälp kompetens att mecka med den här generationen av datorer.

Kommentera