Ubuntu dator

Ubuntu dator.
HP Laptop m/ä, som har blivitUbuntu dator som kör  Spotify och SVT Play

På bilden ovan ser ni en gamla HP Laptop som ursprungligen levereras med Windows Vista.  Tyvärr har Windows Vista nått end of life, dvs den uppdateras inte längre, det bli svårare och svårare få in olika program i datorn, t.ex fungera inte bankid eller Chrome med vista längre.

Lösning 1: Är då att man kastar datorn, det är väldigt synd om hårdvara hel och inte några konstiga fel med datorn. Dessutom är det stor miljöpåverkan att tillverka en ny laptop.

Lösning 2: Är att man installera en modern Windows version, skall man göra detta på laglig väg, så blir det väldig dyrt. En windows 10 OEM licens går på 1100:- inkl. moms, oftast mer än vad datorn är värd.

Lösning 3: Installera någon Linux distribution på datorn.  Linux det är väl sånt där som hackers använder?

Linux är en kärna, dvs den delen av ett operativsystem som fördelar alla resurser i datorn, hur mycket minne skall ett program få osv..

Linux är öppen källkod, så fler kan vara med och granska innehållet i kärnan.  Sluten källkod innebär att bara mjukvara tillverkaren vet vad som rör sej inne i datorn och både Apple / Microsoft gillar att spionera på sina användare.

Troligen kör du Linux idag utan att veta om det i din Android telefon. Men man kan faktisk köra Linux på skrivbordet också. Det finns idag flera olika distributioner såsom Ubuntu, Fedora, Debian, Slackware, MiNT osv.

Personligen gillar jag Ubuntu , vilket är den distribution som har fått störst spridning.

Med Ubuntu kan man utmärkt göra om en fungerade äldre  dator till en spotify dator, svt dator eller bara en ordbehandlare. I Ubuntu ingår Libre office som är öppen källkods världens motsvarighet till Microsoft Office.

Så släng inte din dator, gör om den till en Linux dator.

Under Sep till Nov installera vi  Ubuntu på din gamla dator för endast 300:- ( Reservation att den skall fungera på din dator.

Datorhjälp Stockholm , Orrspelsvägen 13, Bromma , Tel 08 37 21 00

 

Kommentera