Tips och Tricks

Vilken antivirus program är bäst?
Inget antivirus kan idag 100% skydd din dator, det finns antivirus som kan lösa uppgiften mer eller mindre bra.  Oftast belastar antiviruset program datorn ganska hårt.

Krypteringsvirus
Detta virus är som många fruktar mest idag, oftast kommer viruset som en bilaga ifrån ett känt varumärke t.ex Skatteverket, Postnord eller liknade. Virus gör ett gisslantagande av din information.

Hur skyddar man sej emot krypteringsvirus?
Det finns inga quick fix, bästa sättet att skydda sej är att ha regelbundna backup rutiner och ha sin data på ett säkert ställe. Att inte ha extern backup diskar inkopplad för jämnad .

Backup?
Man kan olika typer av backup, man välja att göra en så kallad systemavbildning , då gör man en kopia på systemet och dess program. Nackdelen är att om man radera en fil, så är det svårt återställa filen, därav bör man även göra fil backup.

NAS
Network Area Storege , nätverkslagrings.  Man kopplas in NAS:en på nätverket och sedan gör man backup till NAS:en. NAS är en oftast en inbyggd dator som antingen kör Mac OS ( Apple Time Kapsel ) eller någon variat av Linux.  Man kan även göra om en gamla PC till en NAS genom att t.ex installera Linux / FreeBSD / Annan Fri UNIX variant på den.

Några saker och tänka på vad det gäller NAS, att det är små inbyggda datorer. Går NAS:en sönder, så kan det vara svårt att återskapa diskar som är i raid, man bör även göra backup på NAS:en .

Drabbas man t.ex av krypteringsvirus så angriper den även NAS enheter, så man bör även ha en offline backup.

Måste man slänga en gamla dator ifrån 2007 bara för Windows  har slutat supportas?
Nej! Fungerar hårdvaran och datorn fungera bra, så kan man antingen installera Windows 10 på datorn, dock är detta förknippad med en kostnad i form av inköp av Windows 10 Licens, pengar som inte alltid vill lägga på gamla hårdvara.

Ett annat knep är att installera Ubuntu Linux. Under Ubuntu kan man köra Netflix, spotify, Skype , teamviewer och det finns både Chrome och Firefox som webbläsare.  Linux fungera bra på det flesta datorer och det gå även utmärkt att använda många skrivare , HP bruka vara det märke som fungera bäst.