Udda projekt

IBM PC Model 5150 notera 5 1/2 diskettstationerna är det enda lagrinsmediat. Hårddisken kom senare med IBM XT.

Ett av våra mer unika uppdrag var att renovera en IBM Model 5150. Vad gör just denna dator så speciell? IBM Model 5150, som lanserades 1981, är ”urfadern” till alla persondatorer (PC) som vi använder idag. Datorn togs fram som ett svar på Apple II och blev snabbt en kommersiell succé.

IBMs produkter var inte en hög med plast som dagens datorer.

Trots framgångarna var IBM PC inte särskilt tekniskt avancerad jämfört med andra hemdatorer på 80-talet. Maskiner som Atari ST och Commodore Amiga var ofta mer kraftfulla och innovativa, men de saknade IBM:s starka varumärke. Ett välkänt uttryck från den tiden var: ”Den som köper IBM kan inte få sparken,” vilket speglade det trygga valet att satsa på IBM. Samtidigt fanns det en mer sarkastisk tolkning bland teknikkunniga – i den svenska hackerordlistan stod IBM för ”Ingen Bra Maskin.”

Dåtidens tangentbord var gjorda i metall.

IBM PC:s verkliga genombrott kom tack vare de kloner som snabbt började tillverkas av andra företag. Dessa bidrog till att marknaden enades kring en standard. Före detta var marknaden för person- och hemdatorer mycket fragmenterad, med olika plattformar och operativsystem som CP/M, de svenska ABC-datorerna, MSX och många andra som idag fallit i glömska.

När IBM 1987 lanserade PS/2-serien introducerades den nya MCA-bussen, men den var hårt patentskyddad. Detta förhindrade andra företag från att tillverka kloner och ledde till att IBM förlorade sitt grepp om PC-marknaden.

Minneskort till en IBM. Notera dom lediga socklar, minne ibörjan på 80 talet var dyrt.

Den IBM Model 5150 vi renoverade var inte i fungerande skick när den anlände. En tydlig skillnad mellan datorer från 1980 och dagens datorer är mängden kretsar och komponenter. Att utrusta en IBM PC med 640 KB RAM, vilket då ansågs mycket, krävde flera stora expansionskort som monterades i datorns slots.

Operativsystemet som användes på en PC från 1980 var också enkelt jämfört med dagens standard. MS-DOS (eller PC-DOS, IBM:s version) kunde inte köra flera program samtidigt. Multitasking blev möjligt först med operativsystem som OS/2 och Windows NT. Samtidigt kunde Commodore Amiga, som lanserades i mitten av 80-talet, hantera multitasking redan från start.

MS-DOS var det dominerande operativsystemet under 80-talet och en bit in på 90-talet. Det var först med lanseringen av Windows 95 och Windows NT 4 som Windows fick det moderna gränssnitt vi känner igen idag.

Den 17 september 1991 lade en finlandssvensk student vid namn Linus Torvalds ut sitt projekt på internet – han kallade det Linux. Linux och internet har sedan dess förändrat världen, och idag är Linux det mest använda operativsystemet globalt.