Linuxhjälp

Linux
Linux är troligen världens mest använda operativsystem, du vet antagligen bara inte om det.  Linux kärnan används idag både i telefon, routrar, servrar , skrivbordsdatorer och etc.

Linux är väl bara till för hackers?
Det stämmer att datorintresserade människor gillar kraften i Linux, men faktiskt att Linux som operativsystem kan användas av den som inte vill bry sej om teknik utan bara vill använda den.

Vad kan linux göra mig?
Vi på datorhjälp gillar Linux, dels för att det är ett säkert operativsystem men den stor orsaken till att vi gillar Linux är att man kan återanvända äldre hårdvara.

Idag slängs datorer som oftast är har helt driftduglig hårdvara , men den har blivit för gamla att ”köra” modern Windows på den. Det går oftast att uppgradera Windows XP / Vista till Windows 10, men detta förknippad med stora kostnader om man skall köpa licenser, oftast finns då inget värde i detta. Och med att operativsystemet bli gammalt så blir mycket mjukvara också värdelös, t.ex kan man inte installera modern version av Chrome på Windows Vista, därav stängs man ute ifrån många webbtjänster.

Då kan man ta den där gamla datorn och sedan kan man köra Linux i den. Linux innehåller oftast webbläsare som Chrome / Firefox, Officepaket som ĹibreOffice och man kan ganska lätt installera Spotify på en Linux dator. Helt plöstligt blev den värdelösa Windows dator en perfekt andra dator för spotify , film tittade eller som ordbehandlare.

Det som är viktig innan man går över till Linux på sin enda dator, är att man tänker igenom vilka program man kör idag.

Du kan läsa mer om linux på

Linux.se

Linux.com 

Linux.org